NezařazenéOhlédnutí za sezónou 2020

31. 12. 20200

Máme za sebou rok 2020. Ten s sebou přinesl nejprve vysoká očekávání a následně obrovské výzvy. Vždyť se měl konat první ročník Světového šampionátu, u nás se chystal první ročník české Tour a celkově se mělo jednat o zatím nejaktivnější sezonu. To, co nás však v březnu zasáhlo, nemohl nikdo očekávat, tak se pojďme podívat na to, jak jsme se s tím společně poprali!

Nesmím ale přeskočit úplný začátek roku, který byl nakonec tím největším highlightem – víkend 18. a 19. ledna a tradiční akce Winter Spikeball Classic, kde se představilo spoustu týmů z 10 různých států, včetně amerického týmu How To Roundnet v čele s Prestonem Biesem (tehdy hodnoceným jako 3. nejlepším hráčem světa) a byla to obrovská show. How to Roundnet nám doslova ukazovali „how to roundnet“ a došli si pro pohodlné vítězství. Obrovským úspěchem pro naši komunitu však bylo 3. místo týmu Mašťáci (Dominik Hataš a Ondra Čejka), kteří v semifinále nestačili právě na americké hvězdy. Ten víkend ale nebyl jenom o roundnetu, opět jsme se mohli přesvědčit, jak skvělá je evropská spikeball komunita a poturnajová afterparty byla tím nejlepším důkazem.

Po Winteru jsme se nažhavení z nabytí nových dovedností od Prestona pilně vrhli do tréninku, nadále nám pokračovaly pražské tréninky 2x týdně v hale na Výtoni a získané zkušenosti jsme pak mohli prezentovat na sérii turnajů v Přelouči pořádaných Adélou a Dominikem a také při výletu na turnaj do Grazu, ze kterého jsme si nakonec odvezli medaile ve všech třech barvách! Dominik s naším polským bráchou Jankem zvítězili, Ondra Čejka a David Najmon brali bronz a Gabča spolu s Kerstin z Německa získali stříbro.

Poté však bohužel přišel lockdown. Zákazy shromažďování znamenaly přerušení tréninků a turnajů, bohužel jsme přišli i o první zastávku naší české Tour, a tak jsme se společně sešli až po prvním uvolnění na turnaji v Opatovicích opět pod hlavičkou SHK. Naštěstí se situace nadále vyvíjela dobře, a tedy červen a červenec už patřil klasickým tréninkům na Letné a samozřejmě i velkým zápasům – turnaje české Tour v Neratovicích i v Plzni byli naprosto famózní a už se nemůžeme dočkat, až na ně budeme moct v příštím roce navázat!

Zároveň jsme s potěšením sledovali největší letní turnaj evropské scény, kdy se klukům a holkám z SHK podařilo díky uvolněným opatřením nalákat do Stěžer to nejlepší co může evropský roundnet nabídnout. Obzvlášť hrdí jsme pak na Ondru Čejku, který si zde připsal další bronz a v tomto roce si odvezl medaili ze všech velkých evropských turnajů.

V té době se nám mimo velké akce dařilo podporovat i lokální aktivity jako například stanoviště Spikeballu na Sportovním parku v Pardubicích pod taktovkou místního guru Martina Navrátila.

Následně už se však blížil další vrchol sezóny, a to Mistrovství České republiky. Akce to byla doopravdy povedená, hrálo se za skvělého počasí na nádherném hřišti na Mrázovce v Praze. Šmrnc tomu dodával i stream od kluků ze SportBroTV a před zraky mnoha diváků na místě i u obrazovek jsme byli svědky napínavého třísetového finále, které nakonec ovládli Vanya Melnykovych spolu s Dominikem Hatašem, když porazili Ondru Čejku s Davidem Najmonem. Třetí místo si pak odvezli Kuba Víšek s mladým talentem Ondrou Kasanem.

Po mistrovství jsme toho už bohužel moc nestihli, konalo se pouze několik regionálních turnajů, např. v Opatovicích díky SHK, nebo tradiční individuál v Kojeticích pořádaný NeraGangem, které důstojně zakončili tuto sezónu těsně předtím, než stihl přijít lockdown v2.

Ačkoliv jsme během této doby opět nemohli hrát, tak nebojte se – do zimního spánku jsme neupadli. V průběhu posledních měsíců jsme pro vás pracovali na několika překvapení do příštího roku, takže nás poctivě sledujte tady na webu a na soc. sítích, aby vám z toho nic neuniklo.

A závěrem – jste skvělí! Díky moc všem, co se podíleli na tom, že i přes překážky, které nám rok 2020 přichystal, jsme si mohli užít parádní sezónu a nemůžeme se dočkat až se opět budeme moct vídat face-to-face a sdílet společné zážitky u roundnetu.

Vanya a Kuba za roundnet.cz