BlogNezařazenéNová herní pravidla

12. 3. 20210

Před několika týdny v celé roundnet komunitě zarezonovala nová pravidla SRA (Spikeball Roundnet Association) platná pro rok 2021 na všechny jejich turnaje pořádané v USA. Jedním z nejvíce kontroverzních a diskutovaných pravidel je beze sporu no hit zone a oddálení hranice na podání (7 stop, tedy přibližně 2,1 m). Pravidlo no hit zone se bude v USA uplatňovat na soutěžích pouze v nejvyšších kategoriích a znamená, že útočící hráč nesmí vstoupit do kruhového prostoru cca 45 cm (1,5 stopy) od setu. Společně s dalším přijatým pravidlem, kdy po bloku míče můžete odehrát sám ještě jeden úder, se jedná o hned několik novinek, které bezpochyby na té nejvyšší úrovní prodlužují délku výměn.

V České roundnet asociaci jsme tato přijatá pravidla důkladně studovali a diskutovali, zda by měla být na našem území rovněž přijata nebo ne. Evropská asociace ani světová federace se zatím k přijetí na nadnárodní úrovni nevyjádřila, je však více než pravděpodobné, že pokud se opravdu potvrdí, že statisticky tyto změny přináší delší a zábavnější výměny, budou přijata i celosvětově. Z toho důvodu a rovněž vzhledem k blížícímu se Mistrovství světa jsme se jednohlasně shodli, že stejná pravidla aplikujeme i na území ČR ve všech turnajích, které pořádá či spolupořádá ČRA.

Pro začátečnickou kategorii se vyjma pravidla o blocích a vzdálenosti na podání nic nemění, nejkontroverznější pravidlo no hit zone bude platné pro kategorii pokročilých hráčů nebo chcete-li profíků. Věříme, že tímto způsobem neztratíme čas, který bychom mohli věnovat učení se novým dovednostem, a tím i udržením naší hry na nejvyšší úrovni.

Budeme se těšit na spoustu dalších zážitků, turnajů a delších výměn v roce 2021.

Kompletní pravidla, kterými se budeme řídit, najdete na webu SRA.

ČRA