BlogMistrovství ČR 2020

6. 9. 20200

— see english version below —

Byla sobota 22.8. 8:30 ráno a navzdory nepříznivé předpovědi počasí se na pražské Mrázovce scházeli nedočkaví příznivci českého roundnetu. Nejvýznamnější událost tohoto roku pro Czech Roundnet, a to Mistrovství Republiky, byla necelou hodinu od zahájení, poté už jen rozcvičení, úvodní informace a všech 24 týmů se mohlo vydat do skupinových bojů.

Ihned od začátku dne jsme byli svědky velmi tuhých zápasů a také několika překvapivých výsledků. Tým Jako Obvykle (Roman Snášel a Martin Navrátil) si hned ve svém prvním zápase vyšlápl na finalisty z minulého turnaje v Plzni De-cut-hlon (Ondra Kasan a Kuba Víšek) a vykročil ke krásnému 5. místu ze skupiny, když za sebou nechal předturnajové černé koně PaP-Tag (Patrik Gilmore a Pavel Trhoň) a symbolicky pojmenované Dark horse matters (Tomáš Havlík a Dominik Kropacek).

Kluci z De-cut-hlonu se z výše zmíněné prohry dokázali rychle oklepat a poté, co porazili i největší favority turnaje SHK Cuttucino (Dominik Hataš a Vanya Melnykovych), byli zpět ve hře o nejvyšší příčky, nicméně prohra s Countryside fellaz (Ondra Čejka a David Najmon) je nakonec odsoudila na 3. místo, zatímco fellaz mohli stále pomýšlet na 1. příčku. Ta jim však zůstala zapovězena především díky dalšímu překvapení v podobě jejich prohry s týmem MatěJi (Jirka Karafiát + Jaro Čabala) a na vrchol tak vystoupilo SHK Cuttucino. Za MatěJi měl původně nastoupit s Jirkou Matěj Šíma, nicméně díky jeho zdravotním problémům do hry zaskočil rekonvalescent Jaro a navzdory „pahýlu“ na prstě a problémům s pravou rukou s levou rukou předváděl naprosto fantastické výkony.

O tom se mohli přesvědčit i diváci z celého světa na perfektně zařízeném streamu od sportbro.tv, kde bylo vysíláno jejich čtvrtfinálové utkání proti Jako Obvykle. Zde vypadalo, že mají MatěJi vše pod kontrolou, nicméně ve 2. setu několikrát nedokázali přijmout nepříjemná podání od pardubicko-rýmařovského dua, a tak si postup mezi nejlepší čtyřku museli vybojovat až v nevyzpytatelném 3. setu.

V ostatních čtvrtfinálových utkáních probíhalo takřka vše dle papírových předpokladů, když si Cuttucino poradilo ve dvou setech s týmem 2W (Vítek Olšanský a Vítek Říha). Countryside fellaz kontrolovanou hrou přetlačilo PaP-Tag taktéž ve dvou setech, to, co se však dělo v posledním utkání by nepředpokládal asi nikdo. Kluci z Dark horse matters se vzmohli k životnímu výkonu a první set proti De-cut-hlonu dotáhli až do hlubokého overtimu, kde sice na soupeře nestačili, nicméně ve druhém setu si další overtime už za podpor

y mnoha fanoušků nenechali utéct. 3. set se poté hrál dokonce za přítomnosti kamer a mnoha podporujících, což mohlo Dark horse matters trochu svázat ruce, a navíc když De-cut-hlonu začali na rozdíl od předchozích setů chodit podání na síťku, tak bylo o postupujícím rozhodnuto. Dark horse matters si však zaslouží veliké absolutorium, a to především Dominik, který po pár měsících hraní dokáže svou hrou trápit nebo i porážet soupeře hrající již několik let.

Vítězové kategorie rekreačních hráčů

Touto dobou však už šlo do tuhého, jelikož se šlo na semifinále, kde se rozhořeli dvě tuhé bitvy. V 1. semifinále se diváci mohli dočkat jak spousty výměn, tak šílených servisů především v podání hradeckého Cuttucina. MatěJi se však jen tak nevzdávali, a dokonce se jim podařilo v overtime získat první set. Dále se však už ukázala vyspělost hradeckého týmu, který si dokáza

l poradit s Jarovým limitovaným servisem a sám tvořit spoustu breaků, což v konečném důsledku znamenalo otočení skóre a postup do finále.

Druhé semifinále mezi Countryside fellaz a De-cut-hlonem poté nabídlo velmi vyrovnaný duel, kdy v prvním setu odskočili fellaz do čtyřbodového vedení, nicméně klukům z De-cut-hlonu se podařilo především díky skvělému servisu vrátit do zápasu a získat i dva setboly. Ty však zůstaly nevyužité, a nakonec se radovali Neratovičtí zástupci. Druhý set se poté nesl v podobném duchu, avšak tentokrát dokázali Ondra s Davidem své vedení udržet až do konce setu a po vítězství 21-17 doplnili finálovou dvojici.

K finálovému vyvrcholení se sešli téměř všichni účastníci turnaje a také mnoho lidí u sportbro.tv streamu – a že bylo se na co koukat. První set ovládli SHK Cutuccino v poměru 21-16, když dokázali svým servisem vytvořit dostatečný tlak na Countryside fellaz a donutit je k chybám na setu. Podobný scénář se opakoval i v druhém setu, nicméně tam se karta obrátila a po výsledku 17-21 se šlo do setu třetího. Na základě předchozích výsledků se všichni přítomní těšili na naprosto vyrovnanou bitvu, to však Vanya s Dominikem odmítli připustit a opět především díky perfektním servisům rychle odsk

Vítězové kategorie pokročilých hráčů

očili do vedení. Ondra s Davidem bojovali ze všech sil, ale když už se jim podařilo stáhnout deficit na rozdíl pouhých dvou bodů, tak přišla další

série z druhé strany, a nakonec i vítězství opět 21-16.

Vítězem Mistrovství Republiky v roundnetu se tedy stal hradecký tým SHK Cuttucino, následovaný Countryside fellaz z Neratovic a třetím De-cut-hlonem, který si dokázal poradit v zápase o 3. místo po setech 15-13 a 15-11 s MatěJi. V dalších zápasech o umístění byl pak nejúspěšnější tým PaP-Tag, který po porážce týmu Jako Obvykle ukořistil 5. místo. Týmu Dark horse matters po svém famózním čtvrtfinálovém představení bohužel trochu došly síly, přesto to nakonec stačilo na krásné 7. místo, když dokázali v posledním zápase přetlačit tým 2W.

 

Pro Czech Roundnet napsal Jakub Víšek

 

P.s. stream si můžete pustit TADY

P.s. 2: kompletní galerii z turnaje najdete TADY

 


 

Twas‘ Saturday 22.8. – the biggest day of the year for Czech Roundnet as we were hosting our Nationals 2020 at the beautiful Mrázovka field near Prague city center. Despite rainy forecast there was a nice turnout of 24 teams split into two categories – beginner and advanced.

After warm-up and official intro, the teams could start battling things out in pool play. In Advanced division we were seeing some upsets from the get go as “Jako Obvykle” (Roman Snášel + Martin Navrátil) managed to take down runner-ups from last tournament in Pilsen – “De-cut-hlon” (Ondra Kasan + Kub Víšek) and paved their way to nice 5th overall place leaving great teams like “Dark horse matters” (Tomáš Havlík + Dominik Kropacek) and “PaP TaG” (Patrik Gilmore + Pavel Trhoň) behind them.

The De-cut-hlon boys were able to come back swiftly though, beating tournament favourites in “SHK Cuttucino” (Dominik Hataš + Vanya Melnykovych) reaching for overall 1st if not for their game with another big contender where they came short to “Countryside fellaz” (Ondra Čejka + David Najmon) leaving themselves in 3rd place. After that SHK Cuttucino managed to come out on top, beating everyone including Countryside fellaz who had to suffer another loss to “MatěJi” (Jirka Karafiát + Jaro Čabala) a last-minute created team, where former Street Gang member Matěj Šíma should’ve played in but due to his health problems Jaro Čabala stepped in and even though he has both arms injured, he still played out of his mind, leading this team to 4th overall place from pool play.

Moving into the bracket play – the biggest favourites in SHK Cuttucino and Countryside fellaz grazed through quarterfinals as expected sweeping their opponents – “2W” (Vítek Olšanský + Vítek Říha) and PaP TaG respectively both in two sets. The same can’t be said about the other seeded teams. De-cut-hlon struggled heavily with serving in first 2 sets against Dark horse matters who managed to take advantage and drag both of them to deep overtime where each team claimed one W. However, in the third set, De-cut-hlon found their needed gameplay and managed to move through, despite that Dark horse matters deserves a big shout-out, especially Dominik who’s been playing only for few months but his game is evolving day by day and I can’t wait to watch him play with more experience.

The last quarterfinal was played on center court and streamed by our friends from sportbro.tv with their amazing production and the spectators were not bored. MatěJi took the first set quite easily, but Jako Obvykle came back in the second one after nice serving streak in the beginning. The third set then followed suit of going back and forth but in the end, it was MatěJi who pulled through to the semis.

And semis were the place where it really started going down. Both of the series were really close and showed high-quality gameplay. In the first semifinal, SHK Cuttucino and MatěJi were battling each other through sick serves but also really nice defense. Even through the current serveball days, MatěJi were able to get quite a lot of defensive touches in first set and take it home in overtime. Remaining parts of the match were mostly under control of Hradec Králové’s superteam though, as they stopped making mistakes on the net and were able to take 2nd and 3rd set and pushing all the way to the finals.

The second semifinal between Countryside fellaz and De-cut-hlon was also pretty close. The fellaz managed to get a four-point lead early into the 1st set but De-cut-hlon were able to come back thanks to their crazy serves, pushing the game into overtime where they missed 2 setpoints though and eventually lost. 2nd set took of in the same fashion as the previous one, though this time Countryside fellaz were even better at receive and showed everyone that they deserve to be the 2nd finalist.

For the final match, the expectations were through the roof, everybody gathered around the center court and boy did it deliver. In the first set we could see SHK Cuttucino putting immerse pressure on Countryside fellaz with their serves until the eventually crumbled leaving the final score 21-16. This was only the beginning though, Countryside fellaz completely flipped the table in 2nd set and won in similar fashion 21-17 putting one more chapter into this amazing drama. Everyone in the area and people watching on stream expected a close tough battle in last set of the day, that would only be though if Dominik and Vanya didn’t pull out some of their insane serves early on into the set. Ondra and David tried their hardest to come back but SHK Cuttucino wasn’t having any of that, keeping the deficit at two point minimum and after the final score of 21-16 winning Czech Nationals 2020!

Big congratulations to the winners and to finalize to results from the consolation bracket – De-cut-hlon were able to beat MatěJi in two sets in 3rd place match bringing home bronze medals. PaP Tag was the most successful of the teams who lost in Ro8 – claiming 5th after beating Jako Obvykle and after the 7th place battle – it was Dark horse matters on said spot, after their victory over 2W.

 

For Czech Roundnet wrote Jakub Víšek

 

P.s.: You can wacth the stream HERE

P.s. 2: See the full photogallery HERE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CHCETE SE PŘIDAT DO ASOCIACE?

ČESKÁ ROUNDNET ASOCIACE

Pečujeme o českou Spikeball™ Roundnet komunitu